100. YILDA KAMUCU TAVIR VE GELECEĞE BAKIŞ

100. YILDA KAMUCU TAVIR VE GELECEĞE BAKIŞ

100. YILDA KAMUCU TAVIR VE GELECEĞE BAKIŞ

Edirne Belediyesi, Birleşik Kamu İş ve Toplumcu Düşünce Enstitüsü işbirliğinde kamucu yaklaşımın gelişmesi adına Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı’nda “100 Yılda Kamucu Tavır ve Geleceğe Bakış” isimli panel düzenledi.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “İnsanın unvanı, toplumsal statüsü, geliri, oturduğu villa, oturduğu gecekondu ne olursa olsun, iki temel ihtiyacı var. Günde en az bir kez yemek yemek, karnını doyurmak, akşam olduğunda da başını sokacak bir dam bulmak. Bu ikisini sağlayamıyorsak, isminizin kalıcı olması, liberal olması, kapitalist olması hiçbir şey ifade etmiyor” diye konuştu.

Edirne’nin toplumsal kimlikler açısından zengin bir şehir olduğunu belirten Gürkan, “Bu şehirde farklı etnik kökenlere, farklı inançlara sahip yüzyıllardır süre gelen bir birliktelik var. Karşındakini hoş gören değil olduğu gibi kabul eden bir anlayış var. Bu bizim kent kültürümüzün en temel taşlarından birisi. Burada sokağa çıktığımızda ya da işyerimizdeki odanın kapısından içeri girildiğinde ya da bir restoranda, düğünde ya da bir cenazede… Biz karşılaştıklarımıza Türk, Kürk, Roman, Alevi, Sünni mi diye bakmıyoruz. Orada bir insan var, o insanın bir derdi var, o insanın çözülmeyi bekleyen bir derdi var, diye bakıyoruz. Yaklaşımımız bu. Temel felsefemiz bu” dedi.

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık da “Çok önemli bir gündeyiz. Cumhuriyetin kalesi olan Edirne’de belediyemizle, parti üyelerimizle, sendika üyelerimizle, Atatürk Düşünce Derneği’nin üyeleriyle, ülkemizin çağdaş, aydınlık yollarını çizecek olan arkadaşlarımızla bir arada olmak bizim için büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET 14 BİN 900 LİRA OLMALI

Cumhuriyet ile birlikte elde edilen tüm kazanımların bir bir terk edildiğini ifade eden Balık, “Fabrikalar kapatıldı ya da özelleştirildi. Cumhuriyetin adını taşıyan kurumlar kapatıldı. Milli Eğitim sistemimiz değiştirildi, Sağlık sistemimiz değiştirildi, tarım politikalarımız değiştirildi. Kendi kendine yeten bir ülkeyken, kendi kendine yetmeyen bir ülke haline geldi. Açlık sınırı 24 bin 522 lira. 24 bin lira alan kamu çalışanı, işçi, memur, emekli var mı diye düşünüyorum ancak eşi ile birlikte çalışan kamu çalışanları 23-34 bin lira alabiliyor. Asgari ücret 5 bin 500 lire. 2021 yılında asgari ücretle 7 bin 200 yumurta alınabilirken, bugün alabilmek mümkün değil. 7 bin 200 liranın bugünkü karşılığı 14 bin 900 lira. Yani asgari ücretin 14 bin 900 lira olması gerekiyor” dedi.

Akademisyen Egemen Ilgın da Edirne’nin gelecekteki günleri kültür ve sanat açısından çok daha verimli geçeceğini söyledi. Ilgın, “Kamu terimi insanı ilgilendiren her şeyi içine alan genel bir terim. Kamuculuk anlayışı da toplumun genel çıkarlarının egemen kılınması ve halkın ihtiyaçlarının yurttaşların karar süreçlerine doğrudan katılımı ile sağlanmasını amaç ediniyor” diye konuştu.

CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı da devletin kendi vatandaşına en iyi eğitimi vermesi gerektiğini söyledi.

Moderatörlüğünü Toplumcu Düşünce Enstitüsü Başkanı Nebil İlseven’in yaptığı panelde CHP Parti Meclis Üyesi Gökhan Günaydın, Prof. Dr. Haluk Levent, Gazeteci Ozan Gündoğdu ile CHP Parti Meclis Üyesi Yaşar Seyman fikirlerini paylaşarak, soruları yanıtladı.







Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.